Wednesday, March 28, 2012

انگور





انگور
 
 دید کلی


انگور یا مو با نام علمی Vitis یکی از انواع گیاهان دو لپه‌ای می‌باشد. انگور یکی از مهمترین میوه‌هایی است که از زمانهای بسیار قدیم مورد استفاده بشر قرار گرفته است. بطورکلی ، دو نظریه متفاوت در مورد دیرینگی انگور وجود دارد. عده‌ای معتقدند که انگور ، حتی قبل از پیدایش غلات ، مورد استفاده بشر قرار گرفته است. انگور بطور وحشی و به مقدار فراوان در جنگلها وجود داشته و انسانهای نخستین از برگ و میوه آن بهره می‌جستند. انگور میوه‌ای است بهشتی که شامل ویتامینهای A , B ، C می‌باشد هچنین دارای مقداری منیزیم ، کلسیم ، آهن ، فسفر ، پتاسیم و آلبومین است. انگور یکی از میوه‌های ضد سرطان شناخته شده است و این به خاطر خواص ضد عفونی کنندگی آن است.



فیزیولوژی رشد و نمو انگور
تعریق


این عمل عبارت است از تبخیر مقدار فراوانی از آب بطور روزانه توسط برگهای انگور. عوامل محیطی موثر در میزان تبخیر از سطح برگ عبارتند از: شدت نور ، دما ، رطوبت و باد. نور و دما باعث افزایش تبخیر ولی رطوبت باعث پایین آمدن میزان تبخیر از سطح برگ می‌شود. جریان هوا و باد میزان تبخیر را افزایش می‌دهد.
جذب آب


تبخیر آب از سطح برگها ، باعث غلیظ‌تر شدن شیره یاخته‌ای شده و این غلظت شیرابه که از بالا به سوی ریشه ادامه می‌یابد، بوجود آورنده نیروی کشش است که باعث جذب آب به درون ریشه می‌شود. آب جذب شده، درون آوند چوبی به حرکت درآمده و از طریق آن به تمام یاخته‌ها می‌رسد. در مواردی که رطوبت هوا زیاد باشد آب بوسیله فشار اسمزی وارد ریشه می‌شود که با حالت اول یعنی کشش تبخیری تفاوت اندکی دارد.
اشک مو


فرایندی است که نحوه عمل آن ، کاملا شناخته نشده است. این فرایند غالبا بر براثر دیر هرس کردن در اوایل بهار روی می‌دهد. ریزش اشک مو تا چندین ادامه می‌یابد. در اشک مو ، هورمونهای گیاهی مانند سیتوکینین ، جیبرلین و به میزان اندکی قند و مواد کانی دیده می‌شود. ریزش اشک مو به دلیل فعالیت شدید ریشه می‌باشد.
جذب مواد کانی


تمام موادی که توسط گیاه از طریق ریشه جذب می‌شوند، ابتدا در آب به صورت محلول درمی‌آیند. جذب این مواد ، بوسیله تارهای کشنده‌ای که در انتهای ریشه قرار دارند صورت می‌گیرد. که پس از ورود یونهای مختلف ، از طریق ریشه به نقطه مصرف می‌رسد.














فتوسنتز


یکی از مهمترین پدیده فیزیولوژیکی در گیاه روی می‌دهد فرایند فتوسنتز است که طی آن مواد قندی در برگهای گیاه ساخته می‌شود. این مواد قندی هم مستقیما به مصرف گیاه می‌رسند. و هم برای تهیه موادی دیگر در داخل گیاه بکار می‌روند.
تنفس


در فرایند تنفس مواد قندی ، چربیها ، پروتئینها ، اسیدهای آلی و اسیدهای آمینه می‌سوزند و گاز کربنیک و انرژی تولید می‌کنند. به عنوان مثال هنگام رسیدن میوه انگور بر اثر عمل تنفس مقدار فراوانی از اسید مالیک و اسید تارتاریک می‌سوزد و از ترشی انگور کاسته می‌شود.
رشد


عمل رشد ناشی از تولید یاخته‌های جدید و بزرگ شدن آنها است. ناحیه تولید یاخته‌های جدید ، انتهای شاخه و ریشه است. آشکارترین شکل رشد ، طویل شدن شاخه‌ها است. به شکل بزرگ شدن یاخته ، رشد متفاوت بوده و بعضی از آنها فقط رشد طولی دارند و پاره‌ای دیگر رشد قطری. پس از رشد کامل ، یاخته‌ها از یکدیگر تمایز یافته و انواع بافتها را بوجود می‌آورند.
ارزش غذایی انگور


انگور از نظر ارزش غذایی و خواص بهداشتی ، دارای سودمندیهای بسیاری است. از مهمترین مواد قندی موجود در حبه‌های انگور تازه ، ساکارز ، گلوکز و دکستروز می‌باشد. از اسیدهای آلی اسید فرمیک ، اسید مالیک ، اسید سیتریک و اسید تارتاریک را می‌توان نام برد. نمک‌های کانی مانند آهک ، منیزیم ، آهن ، منگنز ، سیلیس وجود دارد. مقدار انرژی موجود در هر 100 گرم انگور تازه 67 کیلوکالری است.
مشخصات انواع انگور


انگورها را به 2 گروه می‌توان تقسیم کرد. یکی انگورهای کشمشی که برای تهیه سبزه و دیگر کشمش مورد استفاده قرار می‌گیرند. دیگری انگورهایی که غالبا دانه‌دار بوده و برای تهیه آب انگور به مصرف می‌رسند.


آفات و بیماریهای مو
سفیدک حقیقی و یا سطحی مو


این بیماری ، یکی از خطرناک‌ترین بیماریهای قارچی انگور در دنیا به شمار آمده و خسارات فراوانی را به بار آورد. مبدا اصلی آن آمریکا بوده و در حدودسال 1845 به اروپا و سپس کشورهای آسیایی سرایت کرده است.
سفیدک دروغین و یا داخلی مو


این بیماری در بیشتر کشورهای دنیا ، بویژه در مناطق مرطوب شیوع داشته و خسارات فراوانی را به بار می‌آورد.
بیماری لکه سیاه برگ مو


این بیماری بیشتر در مناطق آذربایجان شرقی و غربی ، کرج ، قزوین و نواحی مرطوب کشور شیوع داشته و هر ساله باعث وارد آمدن خسارات فراوانی به موکاران می‌شود.
بیماری پوسیدگی سفید ریشه مو


این بیماری بیشتر در مناطق موخیز نواحی نسبتا مرطوب که دارای خاکهای رسی غیرقابل نفوذ هستند به صورت ناحیه‌ای دیده می‌شوند. در ایران ، این بیماری در کرج ، قزوین و اصفهان دیده شده است.
خواص انگور


میوه بسیار مفیدی است که خاصیت قلیایی دارد و باعث قلیایی شدن خون می‌شود. و از این لحاظ هر کیلوی آن معادل یک لیتر آب معدنی است. به علت وجود مواد قندی زیاد انرژی‌زا است و حرارت بدن را تامین می‌کند. به علت داشتن پتاسیم مقوی قلب و یک داروی موثر برای کم خونی است زیرا دارای آهن ، منگنز و منزیم است. آب انگور در رژیم غذایی افراد چاق که بخواهند لاغر شوند زیاد مصرف می‌شود و به علت کم داشتن مواد چربی مانع افزایش وزن می‌شود.



علوم طبیعت > زیست شناسی > علوم گیاهی




به واقعاً یک میوه نیست و من پیشنهاد می کنم آنرا بصورت تازه از درخت مثل سیب و گلابی میل کنید چون این میوه دارای گوشت خشک و کرکی است که طعمی ترش و تقریباً گس دارد. با این حال وقتی به پخته می شود بو و طعمی بسیار خوش دارد. برای کمپوت مناسب است و بصورت مربا و مارمالاد نیز کاربردی عالی دارد.
اگر به دنبال به هستید باید به بلزار کشاورزان یا مغازه های مخصوص سبزی مراجعه کنید. به در داخل آمریکا بیشتراز کالیفرنیا می آید اما این میوه بصورت جهانی در فرانسه ، یونان ، آرژانتین ، نیوزیلند و ایران نیز پرورش می یابد.
انتخاب و انبار


تا آنجا که می توانید درشت ترین این میوه را انتخاب کنید چون اقتصادی تر و برای استفاده بهتر می باشد. به ممکن است سبز کم رنگ مثل سیب Granny Smith یا مانند یک سیب طلائی زرد باشد.معمولاً به اول فصل سبزتر و به آخر فصل طلائی تر می باشد اما هر دوی آنها آماده طبخ هستند. اگر آنرا خارج از یخچال نگهداری کنید بعد از یک هفته شروع به خراب شدن می کند. پیشنهاد می شود به همانند سیب را در یخچال نگهداری کنید اما برای جلوگیری از فساد آنها را داخل چیزی بپیچانید. این میوه درون یخچال تقریباً به اندازه سیب دوام پیدا می کند.
آماده سازی


به های عطری کوچکتر دارای پرزهایی روی پوستشان هستند که پس از شستن میوه به راحتی از بین می روند. مانند سیب و گلابی به را نیز می توان پوست کند و هسته آنرا خارج نمود.با این حال بهتر است به را از درازا به دو نیم تقسیم کنیم بعد با قاشق هسته ها را خارج نمائیم چون محل هسته ها در به عمیق تر و گردتر از جای هسته ها در سیب یا گلابی می باشد.
طبخ به موجب بهتر شدن طعم آن می شود.آنها را در شربت با ادویه هایی نظیر هل و دارچین یا با پوست لیمو و پرتقال بپزید.برای بهتر کردن کمپوتها آلو یا زرد آلو خشک به آن اضافه کنید یا همانند سیبها آنها را نیز بپزید اگرچه پای به طعمی اکتسابی دارد.پیشنهاد می کنم مخلوط سیب ، گلابی یا کران بری را برای بهبود طعم به ، به آن اضافه نمایید. برای تهیه مربا یا مارمالادی عالی از آنها به تنهایی استفاده کنید.

پیشنهاد Tony
در برخی نقاط جهان دانه های به را خشک می کنند و به همراه مقدار کمی آب می پزند که بعنوان داروی سرفه کاربرد دارد.
گونه های مختلف



گونه های زیادی به وجود دارد که فقط دوتای آنها قابل توجه است.
به معطر : شکلی بیضی با انتهای مخروطی دارد. پوست آن نرم ، زرد و دارای گوشت سفید است.
آناناس : تاحدی شبیه گلابی برآمده است. پوست آن بعد از رسیدن تبدیل به زرد می گردد. گوشت میوه زرد با طعم خفیفی از آناناس است.



فهرست میوه های افغانستان














علوم طبیعت > علوم پزشکی (طب) > تغذیه










· میوه های مناطق معتدل


· میوه های مدیترانه ای و نیمه حاره ای


· میوه های استوایـــــــی


· میوه های غیر خوراکــــی


· میوه های مغزدار


· همچنین ببینید:





در اینجا فهرست کلیه میوه های خوراکی وجود دارد. دقت کنید بسیاری از میوه ها که از نظر تهیه غذا جزو سبزیجات محسوب می شوند ( مثلا" گوجه فرنگی) در این قسمت دیده نمی شوند. همچنین در اینجا میوه های زیادی وجود دارد که خوراکی هستند اما به دلایل متعدد، معمول نیستند.



میوه های مناطق معتدل



میوه های مناطق معتدل در تمام جهان روی درختان یا درختچه های چوبی ویا گیاهان بالاروند وجود دارند. این میوه ها در مناطق گرمسیری به اندازه کافی رشد نمی کنند چون هر سال قبل از گل دادن نیاز به یک دوره هوای خنک ( شرایط خنک کننده) دارند. سیب ، گلابی ، گیلاس و آلو به علت سازش پذیری‌اشان ، گسترده ترین کشت و مصرف را در جهان دارا هستند. میوه های زیاد دیگری وجود دارد که بصورت منطقه ای مهم هستند اما ارزش تجاری چندانی ندارند. انواع بسیار زیادی از گیاهان کوچک موجود در این فهرست از بین گیاهان خودرو ( وحشی) جمع آوری شده اند ؛ فقط به این علت که آنها در دوران نوسنگی وجود داشتند.

خانواده روزاسیا هم از نظر تعداد و هم از نظر اهمیت در صدر میوه های مناطق معتدل قرار دارند. میوه هــای شفت دار، هسته دار، خاردار و توت فرنگی از اعضاء خانواده روزاسیا هستند.

میوه های شفت دار :


· سیب و (سیبچه Malus spp.)


· توت گلوگیر ؛ cooking apple هم نامیده می شود(Aronia spp.)


· زالزالک (Crataegus spp. )


· زالزالک وحشی یا ساسکاتون (Amelanchier spp.)


· ازگیل ( Mespilus germanica)


· گلابی ؛ گونه های اروپایی و آسیایی (Pyrus spp.)


· به (Cydonia oblonga and Chaenomeles spp.)


· زبان گنجشک کوهی (Sorbus aucuparia)


· سیب سنجدی ؛ میوه درخت تیس (Sorbus domestica)



میوه های هسته دارشفتهای نوع Prunus:


· زرد آلو


· گیلاس ؛ شیرین ، ترش و انواع وحشی (Prunus avium, P. cerasus و ...)


· آلو ؛ که شامل چندین گونه وحشی و کشاورزی است ؛ و خشک شده آنرا آلو خشک می نامند.


· هلو ؛ و گونه آن شلیل ( prunus persica)


· پیوند گونه های قبلی ، مانند pluot



گیلاس در کاربرد غیرتخصصی به معنی تمامی میوه های کوچک است که کل آنها قابل خوردن و فاقد هسته های آزار دهنده می باشند.میوه های خاردار ، میوه های مرکب رده Rubus برخی از معروف ترین توتهای کاذب هستند:




· توت سیاه ؛ گونه ها و پیوندهای زیادی برای آن وجود دارد مانند تمشک کبود ، بویسن بری و لوگان بری


· تمشک سیاه ؛ گونه های متعدد ( طبقه rubus)


· تمشک شمالی


· توت شراب



توتهای تک برچه ای توسط خانواده ورسک که بسیاری از آنها به ندرت در فراشمالگان دیده می شوند نوع حاکم می باشند :


· توت خرس


· سیاه گیله یا ذغال اخته


· سته آبی


· کران بری Vaccinium


· سنگروی سیاه


· زغال اخته آمریکایی


· ایدا آریزا



سایر توتها ( جدا از ورسک) :


· زرشک


· کشمش بی دانه (Ribes spp.) انواع قرمز ، سیاه و سفید


· میوه اقطی


· انگور فرنگی


· پیچ امین الدوله ؛ توت بعضی از گونه ها ( به نام توت عسلی) خوراکی ، و بقیه سمی می باشند.


· بداغ Ribes spp.


· خار گوزن


· گرگ تیغ .Lycium barbarum, Lycium spp



بعضی از میوه های بومی آسیا که تا قرن بیستم در نواحی دیگر رایج نبودند :


· Cornelian cherry


· Goumi


· عناب


· کیوی یا سفرس چینی Actinidia spp


· Loquat


· شاه توت


· خرمالو . Diospyros kaki



برخی از گیاهان بومی آمریکای شمالی که خیلی کم خورده می شوند :


· توت گاوی Shepherdia argenta که بصورت وحشی در دشتهای کانادا می روید.


· توت گلوگیر . Aronia spp


· انگور آمریکایی : گونه های آمریکای شمالی ( مثلا" Vitis labrusca) و پیوندیهای آمریکایی – اروپایی در محلی که Vitis vinifera در برابر سرما مقاومت ندارد رشد می کنند و بعنوان گیاهان پیوندی مورد استفاده قرار می گیرند.


· ازگیل کانادایی یا زالزالک وحشی که در کانادا کشت می شود Amelanchier spp


· پاپائو یا خربزه درختی (Asimina triloba نباید با Carica papaya که در بعضی گویشهای انگلیسی pawpaw نامیده می شود اشتباه شود).


· خرمالو آمریکایی (Diospyros virginiana)



چند نوع از کاکتوسها میوه های خوراکی دارند که برای برخی از مردم بومی آمریکا غذای سنتی مهمی هستند:


· میوه گلابی شکل گیاه زبان مادر شوهر


· ساگوارو



تعدادی استثنا درباره این تعریف که : میوه های مناطق معتدل بر روی گیاهان چوبی چند ساله رشد می کنند ، عبارتند از :


· خربزه Cucumis melo : طالبی وسایر خربزه های تخم قند و شم


· توت سنا Solanum spp


· هندوانه Citrullus vulgaris



میوه های کاذب از نظر گیاه شناسی به هیچ وجه میوه محسوب نمی شوند اما در آشپزی به شکل میوه کاربرد دارند:


· ریواس


· توت فرنگی Frigaria spp





میوه های مدیترانه ای و نیمه حاره ای



میوه های موجود در این طبقه بندی در برابر سرمای شدید مقاوم مقاوم نیستند ( مانند میوه های مناطق معتدل که در بالا به آنها اشاره شد) با این حال در بعضی سرماهای بی موقع مقاومت کرده و احتمالا" شرایط خنک کننده( chilling requirement) متوسطی دارند. جالب ترین میوه ها در این میان انواع بومی مدیترانه ای هستند :


· انجیر . Ficus spp


· انگور ؛ به نامهای کشمش ، انگور بی دانه یا در صورت خشک شده به نام کشمش بی دانه(Vitis)


· انار


· خرما Phoenix dactylifera


· شاه توت



بعضی از میوه های رده مهم مرکبات استوایی بوده و هیچ مقاومتی در برابر سرما ندارند. تمامی گونه های متداول تجاری تا حدی در برابر سرماهای بی موقع مقاوم هستند :


· بالنگ


· گریپ فروت و نوع پیشین آن پوملو ( دارابی)


· لیمو ترشی بالدار


· کوم کوات


· لیمو ترش ترش


· لیمو ترش ترش ( پیوند با اهمیتی از لیمو بالدار و بالنگ)


· ماندارین ، کلمانتین ، تانجلو ( از پیوند نارنگی و گریپ فروت) ، نارنگی و شبیه اینها


· پرتقال که در بین آن گونه های شیرین و ترش وجود دارد.


· میوه آگلی ( پیوندی از پرتقال ، نارنگی و گریپ فروت )



میوه های دیگری از مناطق نیمه حاره ای :


· گواوا Psidium guajava


· لانگن Euphoria longan


· لیچی Litchi chinensis


· میوه گل ساعتی Passiflora edulis و سایر Passiflora spp


· فیجوا Feijoa sellowiana





میوه های استوایـــــــی



میوه های استوایی به هر شکلی روی گیاه می رویند و تنها ویژگی مشترک آنها عدم مقاومت در برابر سرما می باشد.




· آکه Blighia sapida


· آوکادو Avocados


· موز و گونه پرنشاسته آن بارهنگ Musacea spp


· میوه نان Artocarpus altilis


· کامو کامو Myrciaria dubia


· کارامبولا Averrhoa carambola آنرا میوه ستاره هم می نامند.


· سمپداک Artocarpus champeden


· شیرین بر Annona cherimolaچری مویا هم نامیده می شود.


· نارگیل Cocos spp


· زباد Durio zibethinus


· گورانا Paullinia cupana


· درخت نان صحرایی از خانواده توت که نانگکا هم نامیده می شود Artocarpus heterophyllus






· لنگست Lansium domesticum یا لانگ کونگ یا دوکو


· پاپایا Papaya


· ممون سیلو Melicoccus bijugatus به نام کوینپا یا جنیپ هم شناخته می شود.


· انبه Mangifera indica


· منگوستن Garcinia mangostana


· خربزه درختی Carica papaya


· آناناس Ananas comosus


· پوها


· رمبوتان Nephelium lappaceum


· سیب سرخ یا سیب مالی Syzygium aquem


· سالاک یا میوه مار Salacca edulis


· ساپودیل یا چیکو Achras/Manilkara zapota


· میوه ترش درخت ساپادیل Annona muricata


· تمرهندی Tamarindus indica





میوه های غیر خوراکــــی






· پرتقال اوسیچ ( توت آمریکایی)





میوه های مغزدار





همچنین ببینید:



زیتون ـ پسته





No comments:

Post a Comment